HR EXCELLENCE IN RESEARCH Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza YUFE Yerun
 

Zasady zdrowego żywienia na wynos i na miejscu

Zasady zdrowego żywienia na wynos i na miejscu

zywienie528 września 2012 r. w Collegium Medicum UMK odbył się cykl spotkań z młodzieżą pt. „Zasady zdrowego żywienia na wynos i na miejscu”.
Wszyscy głodni wiedzy i spragnieni informacji dotyczących zasad prawidłowego odżywiania się, mogli poczuć jakże przyjemne uczucie sytości.

Jak istotna jest to wiedza nie trzeba specjalnie tłumaczyć. Nie jest bowiem tajemnicą, że w zdrowym ciele, zdrowy duch, tym bardziej jeśli chodzi o młodzież w wieku szkolnym. A zdrowe ciało nie łatwo jest mieć. Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. To zatrważające dane, tym bardziej, że epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci i młodzieży to wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów jak twierdzili amerykańscy naukowcy.

zywienie2„Taka wiedza jest nie tylko potrzebna, by być zgrabnym i móc nosić wszystko co tylko się chce, ale po to, by być przede wszystkim zdrowym” – mówili uczniowie Liceum Akademickiego z Torunia.

Prawdziwym hitem okazał się warsztat dr inż. Ewy Szymelfejnik z Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki CM pt. „Jak prawidłowo ułożyć dietę?”. Wszyscy uczestnicy warsztatów mogli również posłuchać o szkodliwości fast foodów i o korzyściach prawidłowej suplementacji podczas uprawiania sportów.

Tak podana wiedza jest łatwostrawna.

zywienie3  zywienie1  zywienie4

dieta