HR EXCELLENCE IN RESEARCH Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza YUFE Yerun

Przełomowa operacja robotyczna z udziałem naszego naukowca

Przełomowa operacja robotyczna z udziałem naszego naukowca

Nasz naukowiec, prof. Wojciech Zegarski, Zespół specjalistów zaangażowanych w operację robotyczną w Centrum Onkologii w Bydgoszczykierownik Katedry Chirurgii Onkologicznej wraz z interdyscyplinarnym zespołem lekarzy, przeprowadził pierwszą w Polsce robotyczną operację usunięcia jednocześnie dwóch niezależnych nowotworów

W Centrum Onkologiiim. prof. Franciszka Łukaszczyka w Bydgoszczy, podczas jednego zabiegu robotycznego zoperowano dwa niezależne nowotwory. Pacjentce usunięto raka odbytnicy i raka trzonu macicy. Co ważne, wszystko odbyło się w trakcie jednego znieczulenia dzięki współpracy specjalistów z różnych dziedzin.

To modelowa współpraca dwóch zespołów, każdy robi to, co potrafi najlepiej - zaznaczył prof. Zegarski.

W Bydgoskim Centrum Onkologii wykonano już prawie 3 tysiące operacji robotycznych, ale ta była wyjątkowa. Zabieg wykonano przy jednym ustawieniu robota chirurgicznego. Dzięki temu pacjentka uniknęła drugiej operacji i kolejnego znieczulenia, dzięki współpracy specjalistów z różnych dziedzin: chirurgii, ginekologii i anestezjologii. W takich przypadkach małoinwazyjna chirurgia robotyczna odgrywa szczególną rolę, ponieważ uraz operacyjny jest mniejszy, a ryzyko powikłań niższe.

To wyjątkowe osiągnięcie, pokazuje, jak duże znaczenie ma interdyscyplinarna współpraca i małoinwazyjne technologie, które zmniejszają uraz operacyjny i ryzyko powikłań.