HR EXCELLENCE IN RESEARCH Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza YUFE Yerun
 

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej

Od roku akademickiego 2012/2013 w Katedrze i Zakładzie Żywienia i Dietetyki działa Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej.

Opiekunem SKN Dietetyki jest: dr n. med. Justyna Przybyszewska, e-mail: juprz@cm.umk.pl
Przewodniczącym SKN Dietetyki jest: Ada Fiedorowicz, e-mail: skn.dietetykakliniczna@gmail.com

Głównym celem działalności SKN Dietetyki Klinicznej jest przygotowywanie studentów do przyszłej pracy w ramach interdyscyplinarnych zespołów żywienia klinicznego, których zadaniem jest m. in. upowszechnianie obserwacji klinicznych i wyników badań.

Aktualnie członkowie SKN rozpoczęli realizację dwóch tematów badawczych:

  1. Ocena skali problemu niedoboru żelaza oraz zaburzeń gospodarki żelazowej u sportowców. Zadanie realizowane jest przy współpracy z Wojewódzką Przychodnią Sportowo-Lekarska w Bydgoszczy.
  2. Ocena zaburzeń stanu odżywienia oraz ocena stopnia i jakości niedoborów pokarmowych wśród chorych na celiakię. Zadanie realizowane jest przy współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos”.