Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki

dr hab. n. med.
Cezary Popławski, prof. UMK

Kierownik Katedry i Zakładu

ul. Dębowa 3
85-626 Bydgoszcz
II piętro, p. 32
tel. wew. 52

tel. 52 585-54-00
tel. 52 585-54-02
tel. 52 585-54-03


Sekretariat:

Magdalena Raczyńska
tel. wew. 23
tel. 52 585-54-01

Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki

Pracownicy:

Profesorowie:

  • prof. dr hab. n. med. Stanisław Dąbrowiecki
  • dr hab. n. med. Cezary Popławski, prof. UMK - Kierownik Katedry i Zakładu

Adiunkci:

  • dr inż. Michał Gośliński
  • dr inż. Dariusz Nowak, wew. 32 
  • dr n. med. Justyna Przybyszewska
  • dr inż. Ewa Szymelfejnik, wew. 45

Asystenci:

  • mgr Alina Jaroch

Wykładowcy:

  • mgr Zofia Rosińska

Technicy:

  • Anita Małolepsza - straszy technik

Uczestnicy studiów doktoranckich:

  • mgr Jarosław Obuszewski

pdfDyżury pracowników w semestrze zimowym 2016/2017263.47 KB




Zasadnicze kierunki badań naukowych
(objęte co najmniej trzyletnim planem badań):

  • Żywienie jako czynnik w homeostazie i profilaktyce zdrowotnej.
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia młodzieży szkolnej.
  • Współzależność między nadkonsumpcją żywności i jej niezbilansowanie w chorobach dietozależnych.
  • Żywność wysokoprzetworzona a spożycie fosforu.

sala technologiczna zakładu Żywienia i Dietetyki zdjęcie 1   sala technologiczna zakładu Żywienia i Dietetyki zdjęcie 2

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej >>


Publikacje:

Publikacje pracowników Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki są dostępne na stronie internetowej Biblioteki Medycznej.